2009-02-22

Szczyt luksusu - Värsta lyxen



Wpis perfidnie dedykowany Bartowi :-)
... czyli ruskie pierogi. Tak, tak, psze Państwa, luksus, bo ni ma letko. To, że to trzeba (mniej lub bardziej zgrabnie, a u mnie raczej mniej z powodu braku praktyki :-) pokleić i ugotować, to jedno. Ale w moim przypadku najpierw trzeba sobie wykonać zeszwedczoną wersję sera białego, który musi ostygnąć, a potem odcieknąć i.t.d. Wyszły pycha, połowy już nie ma :-)))
En polsk husmansrätt som heter - ja, se upp nu - ryska pieroger. Jag brukar förklara för folk här i Sverige att det är ravioli, med fyllning av kokt potatis och färskost. En riktig barndomssmak, som jag fortfarande tycker jättemycket om - det var sådana rätter som man baserade sin kost på då det fanns ransoneringskort på kött, smör, kaffe osv. Tidigare fattigmanskök, nu en riktig lyx för mig: jag måste göra färskost på filmjölk och kesella först, detta måste svalna, rinna av. Sen återstår det "bara" att göra deg och klistra pierogerna. Det blev ca 70 stycken idag, varav hälften redan har spårlöst försvunnit :-)

6 kommentarer:

  1. Wyglądają smakowicie! Pamiętam, jak szukaliśmy zwykłego białego sera w supermarkecie w Szwecji a pracownik działu nabiałowego z dumą oświadczył, że u nich jest wszystko... Żal mi go potem było... *^v^*

    SvaraRadera
  2. Moje ulubione :]]]]]] życzę smacznego :)

    Od jakiegoś czasu zaglądam sobie tutaj i muszę Ci powiedziec, że bardzo wzruszył mnie Twój wpis o lnianym obrusie :)

    SvaraRadera
  3. jak ja uwielbiam ruskie:))))
    hmmmm - chyba jednak nie będę emigrować, bo bez białego serka popadłabym w ciężką depresję...

    SvaraRadera
  4. Gud, jag verkligen älskar denna maträtten. Vi brukar göra den med körsbär - och i kombination med creme-fresh är de bara perfekta för en sommarkväll :-)) Vi kalla dem "varenniki" (kanske för att vi oftare använder olika bär istället för ost eller kvarg)
    Ha det så bra! Och tack för titten för bloggen :-))

    SvaraRadera